torstai 27. syyskuuta 2012

Salaisuudet paljastuvat, osa 2

Hip hei, torstai voiton vei! :D Tanaan oli mielenkiintoinen paiva takana. Sain tehda meinaan jotain tavallisuudesta poikkeavaa toissa. Ainoastaan yksi miinus: Herra Nalle ei ollut tanaan toissa :( Torstait on hanelle aina vapaapaivia, damn you.

Aamu alkoi kuitenkin ihan tavalliseen tapaansa, jatkoin jo aloitettuja mansikka-tartelletteja, tein pursotuksia ja parit koristukset kakkuihin. Taisi olla sitten heti sen jalkeen kun Herra Isopomo sanoi etta ma alan tekemaan hanen kanssa "patashuuta". Silta se kuulostaa kun lausutaan, kirjoitusmuodossa Pate a Choux. Toisin sanoen yksi niista resepteista mita olin saanut.

Google kaantajan mukaan tama olisi lehtitaikina, mutta parempi suomennos sille oli tuulihattutaikina! Naita varten piti myos tehda Creme Patissiere:a, eli sellaista mihin sekoitettiin mukaan se ruoska, ja kerattiin maidosta ne palokaasut pois.

Mulla meni kylla vahan mielessa sekaisin noi eri kreemit, koska noihin tehty taytekreemi taisi olla Patissiere plus voita vaahdotettuna keskenaan. Litraan Patissierea lisataan 400g voita ja vaahdotetaan kunnes on aika valkoista. Sitten sita voi maustaa miten tykkaa. Ma sain paattaa ni halusin totta kai suklaata! :D

Onneksi olin sen verran fiksu etta yritin kirjotella kaikki ylos paperille heti kun kotiin paasin, oli meinaan paljon uutta tanaan tekemisessa mukana! Tuulihattutaikinan pitaa siis olla vahan sellaista jamakan juoksevaa, ei saa valua, mutta ei pysya kiinnikaan ihan hirveesti. Ja jos on liian kovaa niin lisataan munia! Tosin paiston jalkeen kun maistoin pienen palan ni aika vahvasti munakas iskostui mielikuvaksi.

Tehtiin siis muutamia erilaisia tuotteita: Eclairseja, perustuulihattuja, semmosia lyhkasia ja paksuja (niita minka paalla on pinkkia tai vihreeta varia ja sitten niita suklaahippuja toisessa paassa, taisin jossain postauksessa selittaa etta ei ollu ihan mun mieleeni), sitten semmosia ison kavyn muotoisia (eli paksumpi toisesta paasta). Isopomo teki viela jotain ihme kiekuroita, ja kysyessani niista han vain ilmoitti etta ma ymmarran sitten myohemmin. Oooookei?

Ensimmaiseksi yrittamaksi ei menny kylla omasta mielesta kauheen huonosti, mutta ei ne ihan taydellisiakaan ollut. Mut ei ollu kaukana ;) Eilen siella koulussa ne oppilaat teki noita samoja tuotteita, ja mita muistan vilaukselta nahneeni niita ni voin kylla rehellisesti myontaa etta MULLA OLI SATA KERTAA PAREMMAN NAKOSET!!! In your face!

Kysyin jossain vaiheessa etta onko joku erikseen tilannu naita tuotteita, ku en oo ikina nahny heijan valmistavan ite. Vastaus oli etta ei, ihan vaan sen vuoksi tehtiin niita etta ma nakisin sen prosessin. Awwww... :')) Kiitan ja kumarran! Ihanasti ajateltu!

Taytteena oli siis suklaalla maustettua kreemia. En osannu yhtaan arvioida etta kuinka paljon sinne sisalle sita meni, mut onneks oli yks vieressa joka tarkisti aina sen jalkeen. Ekasta tuli aaaaaika kevyt, eli sai kylla roimasti lisata tavaraa sinne. Niista piti tulla meinaan ihan hirmu painavat :O Kuorrutettiin ne suklaafondantilla, ja nyt taytyy myontaa ettei alku onnistunu mitenkaan ihan kauheen hyvin. Mut kylla se siita loppua kohden. On kylla ihan sairaan hyvan makusia! Suosittelen lampimasti!




Niista kavyn muotoisista tehtiinki vahan enemman fantasia-aiheisia, nimittain joutsenia! Halkaistiin se ensin vaakatasossa kahtia (tai sitten ylaosa hieman ohkasempi ku pohja), vedettiin se hattuosa pituussuunnassa viela kahtia ja pursotettiin pohjapalaan pyorivalla liikkella sita kreemia (nyt en oo kylla ihan varma oliko sita samaa mihin lisattiin se suklaan maku :O ma menin meinaan ihan sekasin etta mika on mitakin! Mut oletan etta sita samaa kreemia, mut ei vaan suklaata lisattyna). Sitten sen halkaistun hatun palaset aseteltiin siiviksi, ja ne ihme kiekurat mita ma olin ihmetelly, niista tuli joutsenen paa! Lopuksi viela tomusokerihunnutus paalle ja voilà! Veeeery very beautiful!


Look at me! I'm a bird!

On se vaan niin sopo :)) Me likey! Sitten paivan paatteeksi tuli sellainen yllatyspyllatys: Herra Isopomo oli kuulemma sanonu etta ma saan ottaa noita kotiin vietavaksi :O Taa Herra Esipomomies pakkas mulle laatikkoon kuus Eclairia ja sit naita joutsenia varmaan viis tai kuus. OU MAI GAAD! :D

Tan nakonen boksin sisalto.

Niin, ja kuten huomaatte, mukana oli myos tuollainen pritsattu valkosuklaalaatta :D On itse asiassa jo viikkoja sitten tehty, mutta nyt oli ilmeisesti hyva syy antaa vihdoin mun matkaani.

Eihan mulla viela mitkaan synttarit oo, mutta...

Toi juontu siita, kun Herra Isopomo teki hirveesti tilaustuotteisiin tollasia syntymapaivatoivotus-kyltteja, ni han tuli siina ohimennen kysaisseeksi etta miten se suomeksi sanotaan. Noh, eihan se pelkka sanominen riittany ni ma kirjotin sen paperille. Ja han sitten oli tehny tallasen laatan : D

Mutta mutta, kun sitten naita salaisuuksia paljastellaan ni voisin kylla laittaa reseptit jotenkuten kirjallisessa muodossa tahan, jos jotakuta kiinnostaa tehda vaikka kotona joskus.



Tuulihattutaikina/lehtitaikina (pate a choux):

500g vetta
6g suolaa
230g voita
320g jauhoja
500g munia

Keitetaan vesi, suola ja voi. Otetaan kattila pois liedelta, kaadetaan jauhot joukkoon, sekoitetaan hyvin ja laitetaan takaisin liedelle. Sekoitetaan koko ajan noin 5 min.

En tieda tehdaanko kaikkialla nain mutta me laitettiin se sitten pikkupataan ja koneeseen pyorimaan, sitten kaadetaan munat pikkuhiljaa joukkoon. Ja mikali lopputulos ei ole osittain valuva, lisaa munia. Sitten vaan pursotuspussiin ja pursottamaan sellasia tuotteita mita haluat!

Paistetaan 210/220 asteessa 20-30 minuuttia (?). (Ohjeessa on 35-45 minuuttia, mutta riippuu tietenkin siita minka kokoista pursotusta sulla siella on. Esim. ne joutsenen paat on valmiit lahinna viiden minuutin paasta paiston aloittamisesta.


Creme Patissiere (vaniljakreemi):

1l maitoa
250g sokeria
5 munaa
85g maissitarkkelysta

Kiehautetaan maito. Sekoitetaan sokeri, munat ja tarkkelys keskenaan. Kaadetaan taman seoksen joukkoon jonkun verran kuumaa maitoa, sekoitetaan, ja kaadetaan se koko hoska siihan maitokattilaan. Keitellaan ja sekoitellaan kunnes paksuuntuu tarpeeksi.

Sitten tietysti laitetaan jaahtymaan ennen kayttoa. Mikali ollu kauan kylmassa ja jahmettynyt, pehmitetaan koneen kanssa ennen kayttoa. Oletettavasti lapavatkaimella.



Diplomaattikreemi: 

Nyt siis taytyy aluksi myontaa etten oo ollenkaan varma onko taa sita samaa ku mita noitten peruskreemi on, voisin kylla olettaa joo. Tosin vilkaistessani julkaisua osaa yksi, sekoitussuhde taisi olla hieman erilainen...

1kg creme patissierea (hyvin kylmaa?)
0,200g kermavaahtoa

Ja ihan vaan sekoitetaan kunnolla.

-

Mulla on taalla reseptilistassa viela joku creme mousseline, mutta en ole ihan varma mihin sita kaytetaan. Kaanoksessa lukee "Tama voide voidaan tehda pienia kakkuja TOP ja ituja" eli varmaks en voi menna sanomaan mita on kyseessa : D


Eikohan noi nyt riita talta eraa, kaksi postausta paivassa on ihan liikaa aikaa vievaa! Ja nyt ma olen taas ihan ahky ku piti menna syomaan. Minkaanlaista varotusta ei ikina saa etta mihin aikaan ruoka on valmista. Ja taa on vahan niinku jokapaivainen joulu ku jatkuvasti syodaan possua, eri muodoissa vaan. Ma alan kohta voimaan jo pahoin...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti