perjantai 17. elokuuta 2012

Ensimmainen tyopaiva

Dodii! Ma olen selvinnyt ekasta tyopaivasta hengissa. Ei silla etta se mitaan rankkaa olis mut jaatya voi vahan hengilta. Mun tyopaivat tulee olemaan tiistaista perjantaihin klo 7-12/14-18 ja sitten lauantaisin klo 7-13, sunnuntait ja maanantait onkin sitten vapaapaivia.

Ei sen kummemmin kylla jannittanu yhtaan mitenkaan jos totta puhutaan, mulla oli aika neutraali olo. Sielta tuli kaks henkiloa mua vastaan, ja taa nainen on porukasta ainut suhteellisen hyvin englantia osaava, kaikki muut (kaks miesta ja yks toinen nainen) osaa joitakin sanoja tai hyvin vahan. Mutta hienosti ymmarretaan kylla toisiamme, minakin kun osaan ranskaa sentaan jonkun verran niin yhdessa kohtaa olin talle toiselle naiselle etta "Apricot. Plus." eli suomeksi "Aprikoosi. Lisaa." :D Eli ihan hyvin ma osaan jo komentaa sita porukkaa.

Tassa vaiheessa voisin sanoa etta siella konditoriassa on ihan sairaan kylma!!! Musta tuntuu etta oon jossain pakkasessa. Omia tyovaatteita mun ei tartte kayttaa muuten ku kenkia, eli ihan turhaan raahasin ne mukaan (damn it). Kaytetaan ihan vaan omia tavallisia housuja, tuolta saa tyotakin ja essun seka sen takin alle semmosen paksun fleecetakin. Tulee kylla ihan tarpeeseen. Ei se kylmyys muuten haittaa mitaan mutta kun sormet jaatyy niin nopeesti. Yrita siina sitten olla ripea kun kadet liikkuu niinku hidastetussa elokuvassa. Luojalle kiitos on se parin tunnin tauko ni kerkeen sulattaa sormeni ennen seuraavaa rupeamaa.

Anyway, taytyy kylla sanoa etta ranskalaisilla on visuaalista silmaa :D Naa konditoriatorttundaalita ynna muut on niin yksinkertasia ja silti kauniita, rakennetaan monesta pienesta raaka-aineesta. Yks asia taytyy kylla huomauttaa: taalla tilataan jostain valmiit pohjat ja taytetaan sitten kaikilla hienouksilla... aikamoista huijausta!

Tanaan siis paasin tekemaan hyvin monenlaista hommaa. Ekaksi tehtiin monihedelmatorttua, johon tuli ananasta, mansikkaa, kiivia, mandariinia, paarynapalloja... mahtoikohan jotain jaada? Niihin tottakai kuumahyyteloa paalle ja vissiin jotain suklaaharpaketta ynna muuta pienta koristepalloa. Sitten oli paarynatorttuja; oli paarynanpuolikkaita (huom! kaikki naa kaytettavat hedelmat ynna muut on sailykekamaa!) joita piti sitten viipaloida ja lopulta nostaa sille torttupohjalle (jossa oli jonkinnakosta kreemia) ihan sellasena puolikkaana, eli ei saanut irrottaa niita viipaleita toisistaan. Ma en kylla sois sellasta mika on ihan kauttaaltaan paarynan peitossa :O

Samankaltasta tehtiin ne ekat tunnit ja sitten paasinkin ulos lampoon! Ai etta teki sormille kutaa ku ne paas vahan notkistumaan. Ei ne kylla tainnu ihan saada tarpeeksi lampoa kun vielakin olivat hieman kohmeessa ku takasin piti menna parin tunnin paasta. Onneksi ainakin oli hyvaa ruokaa kotosalla. Syotiin tan Gwenin kanssa kahestaan aika laillai possupainotteista safkaa.

Taa toinen tyopuolisko olikin sitten vahan ilkeempi ku eka. Mun piti meinaan taytella kaheksan tai kymmenen isoa pellillista torttuja, jokaisessa oli 6 pohjaa. Ensin levitellan niihin jotain kreemia (joka maistui vahan murotaikinalta), sitten silleen hienoon rinkiin laittaa aprikoosia, kirsikoita, joitain ihme mirabelles-hedelmia (en oo ehtiny viela tarkistaa mita ovat mutta kuvitelkaa mielessanne yhdistelma vihreasta oliivista, vihreista sailykeviinirypaleista ja karviaismarjoista... sen nakosia ne oli, ei houkuttanu) ja lopuksi sinne keskelle jaaneeseen kohtaan paarynakuutitoita. Muuten ihan kiva homma, kui monta tuntia ikina kestikaan, mutta tosiaan sormet oli ihan kohmeessa, ei liikkunu paljon minnekaan. Saati sitten viela ky piti nostaa ne jarkkyisot pellit siihen jarkkyisoon pinnavaunuun ilman etta pudotat mitaan. Kerran tai kaks meinas vahan lipsua ku ei tuntenu sormilla mitaan ja sit ei saanu nostettua niita kunnolla. Arvatkaa vaan kuinka onnellinen olin ku sain lopuksi tiskata ^^.

Ranskalaiset tortut siis koostuu lahinna monesta eri hedelmasta ja lisaksi erilaisista suklaakoristeista, kuten tangoista tai rouheista. Ja jos kyseessa on mun selittamani ensimmaisen torttulajin tyyppinen niin sen ulkonakoa voisi kutsua hallituksi kaaokseksi. Yksinkertaisen monimutkaista ja kaunista. Ihan niinkuin ranskalaisten sisustus. Kylla on nattia! Se on sellasta nimenomaan yksinkertaisen selkeaa, puhdasta. Tahtoo kanssa.

Kuvia mulla ei talla hetkella oo aiheeseen sopivaksi, mutta jos huomenna jaan toitten jalkeen vahan shoppailemaan sinne (konditoria sijaitsee kauppakeskuksen kaupassa, vahan niinku cittari ja prisma vaikka, myymalakonditoria) ni ehka voin vahan salakuvata mita kaikkea heilla on valikoimassa. Niita tosin on aika paljon. Ma taidan alottaa ihan vaan niista mita ma olen tehny, mikali niita viela siella on.

Noi kaikki mita tuolla tehdaan on tosi yksinkertaista, toisin ku mita Suomessa taytyy osata. Kun koulussa tuskaillaan konnaritunneilla kaikkien pursotusten ja kreemilla latraamisen kanssa ni taalla ihan jopa ala-astelaiset osais teha naa! Eli kannattaa muuttaa Ranskaan.

Ma tein muuten varmaan hienon vaikutuksen yhteen tyokaveriin. Piti meinaan noita mansikoita (tuoreita talla kertaa) puolittaa ja ma pilkoin niita sitten poytaa vasten. Kattelin ku taa yks mies teki siina vierella sita samaa mutta vaan kadessa ni ajattelin etta no mika ettei, minakin sitten perassa. Ensimmainen veto ja tsip, ma leikkasin sormeen!!! :"D Hieno homma hermanni...

-

Tuli muuten eilen siella sukulaisten luona ollessa maistettua vahan juustoja. Joku homejuusto oli jotain ihan kamalaa, hirveen vahva ja suolanen.. Aurajuusto voittais sen mennen tullen! Sitten oli jotain valkosta juustoa joka maistu kanssa ihan kamalalta, mutta Camembert oli aika hyvaa :D

Silla perheella oli semmonen kiva lintutarha, en tiia mita puluja olivatkaan siina toisessa kopissa, mut ne toiset naytti joltain kakaduilta tai muilta vastaavilta. Ja ne perheen tytot oli aika ihania, hirveen sulosen! Ne oli siis 12- ja 9-vuotiaat tytot. Oon muuten huomannu etta perheen lasten kesken voi olla ihan sairaasti ulkonakoeroa :O Jos perheessa on kaks lasta ni toinen voi nayttaa kiinalaiselta ja toinen vaikka mustalaiselta... Ma ei ymmarta.

Nii ja perheriitaki tuli aikaseks siella! Mun aiti alko jotain motkottamaan isalle, enhan ma toki ymmartany mut saatoin kylla arvata. Piti meinaan pikkuhiljaa lahtea niin isa vaan joi viela punkkua ja imas melkeenpa pari jaateloa kerralla. Etta sillalailla. Jospa ma tasta sitten hiippailenkin hoyhensaarille Nukku-Mattia tapaamaan kun on kuitenkin aikainen heratys tiedossa. Vanhemmat on viela tuolla naapurissa kylailemassa, ollu sellaset nelja tuntia, onneks ma lahin aikasemmin pois.

Joten se olis taas niinku hej pa dig! (kuulostaapa fiksulta ilman vierasperasia kirjaimia)
Parjailkaa siella Suomessa ;D



Ps. Ette ikina usko mika ulkoilu-/seurapeli on hirveen suosittua taalla... MOLKKY!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti